Monday, October 6, 2014

Resepi Nasi Minyak bersama Ayam Masak Merah dan Acar.


Selamat Hari Raya Aidiladha to all my muslim friends :).

Masak apa?Hehe.
Tahun ni saya buat nasi minyak,ayam masak merah dan acar nenas timun.Nasi minyak ni dah kali ketiga saya buat.Kali pertama tawar.Kali kedua macam ada yg tak complete lagi pasal mengada guna beras biasa huhu.Alhamdulillah kali ni puas hati menjadi.Warna cantik rasa pun naik.Yang makan bagi komen nasi tu boleh dimakan macam tu saja pun dah sedap. Of course kalau makan sekali dengan ayam masak merah & acar lagi terangkat gitew.Hubby and anak makan bertambah2.Dapat hidangkan juga pada saudara.Paling best,end of the day periuk nasi licin direndam air,ayam masak merah pun sama.Acar pun sold out!Alhamdulillah :).

 

(A) Untuk Nasi minyak
Bahan-bahan:
4 cawan beras (*Saya guna beras Faiza Moghul Basmathi)
4 cawan air
1 cawan susu cair
2 kiub pati ayam
1 batang serai
4 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
2 batang kayu manis
3 biji bunga lawang
4 sudu besar minyak sapi
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Kismis
Garam

Cara memasak:
1) Beras direndam dalam 20 minit,kemudian tos dan biarkan sementara kita siapkan bahan rempah tumisnya.
2) Panaskan minyak sapi dalam kuali dan tumis buah pelaga,bunga cengkih,kayu manis dan bunga lawang.
(jika ada daun pandan boleh masukkan sekali).
Bau dah naik,masukkan bawang,halia,serai.
3) Tambahkan susu cair.Gaul2 sikit dan masukan kiub ayam.Dah sebati semua ramuan,matikan api dan masukkan dalam rice cooker.
4) Masukkan beras,gaul rata.Tambahkan garam sesedap rasa.Masukkan kismis.Masak macam biasa.
5) Setelah nasi dah masak,masukkan beberapa titis pewarna kuning.Gaulkan supaya warna tadi cantik menyaluti nasi :).
6) Biarkan rice cooker on lagi seketika sebelum dihidangkan.Taburkan bawang goreng untuk hiasan


(B) Untuk ayam masak merah.
Bahan-bahan:
10-12 ketul ayam (digoreng dahulu)
5 senduk bawang yang sudah dikisar
3 senduk lada kering yang sudah dikisar
1 1/2 inci halia
2 batang serai (diketuk)
satu tin kecil tomato puri
garam
gula

Cara memasak:
1) Panaskan minyak dan tumis bawang,cili & juga halia.Masukkan juga serai yang sudah diketuk
2) Dah agak garing sedikit,masukkan tomato puri.Kacau lagi.
3) Tambahkan air sedikit
4) Letakkan garam dan gula secukup rasa.
5) Masukkan ayam yang telah digoreng kunyit dulu tadi.Gaul rata.
6) Boleh dihias dengan kacang pis jika suka.


(C) Untuk acar pula
Bahan-bahan:
1 biji timun
1 biji carrot
1/4 nenas
1 biji bawang besar
cuka
garam
gula

Cara penyediaan:
1) Timun dibelah empat dan dipotong kecil2.
2) Potong nenas kecil2.
3) Bawang dihiris nipis
4) Parut carrot nipis.
5) Campurkan semua bahan,gaulkan dengan cuka,gula dan garam.
6) Masukkan dalam peti ais untuk rasa yang lebih enak.


Selamat mencuba! :)

No comments:

Post a Comment